Menu
Žižkova 770
Pardubice
530 06
Obchodní oddělení:
Tel.: +420 776 337 199
E-mail: pizzaservis@centrum.cz
IČ: 02726343
DIČ: CZ02726343
BÚ: 263813724/0300
Pizza vládne světem. Každý rok sníme více než 30 milionů pizz, ochutnat můžeme (údajně) až z 22 000 druhů, kdy u Čechů nejvíce vládne Capricciosa a následně sýrová Quattro Formaggi. Mezinárodní den pizzy připadá na 9. únor.
Na svoji dobu byla největší pizza upečena v Johannesburgu v roce 1990. V průměru měla neuvěřitelných 37 metrů a bylo na ni spotřebovánu 4,5 tuny mouky a 900 kg tomatového základu.
To se ale Italům nelíbilo a o dvaadvacet let déle se postarali o to, aby tento rekord tak říkajíc „trhli“. To se jim povedlo, když vytvořili pizzu margherita s průměrem 39,6 m. Při přípravě této pizzy zapomeňte na klasické normy a vážení v gramech. Zde se pizza připravuje po tunách. Co tedy budete „přibližně“ potřebovat?
Zde vidíte, že se celkem ztratí, když vám při normování takříkajíc „ujede ruka“. Časově je příprava náročnější, vyhraďte si na samotné pečení 48 hodin.
O další rekord se postarali v Polsku, kde připravili zatím nejdelší pizzu a překonali tak italský rekord (ti měli pizzu dlouhou 407 metrů). Polsko se zapsalo 28. srpna 2010 do Guinnessovy knihy rekordů, neboť za pomoci 200 pizzařů připravili pizzu dlouhou přes 1010 metrů. Pokud je hodláte překonat, pamatujte na to, že potřebovali 18 hodin na práci a o trošku více mouky, než je běžné. „Pouze“ 3,5 tuny.
Pizza se dostala i do hledáčku amerických vědců, kteří se pustili do vývoje pizzy s nejdelší trvanlivostí, která byla určena vojákům na misi. Po dlouhém bádání vytvořili „pizzu“ s poživatelností tři roky. (Tak, tady tuto zprávu rychle vypusťte z hlavy, to nemá s dobrou a čerstvou pizzou nic společného!)
Možná bádáte nad tím, kde se vzal název nejznámější pizzy – Margherita. Pizza dostala své jméno na počest královy Margharity Savojské, pro kterou připravil neapolský pekař pizzu v barvách italské trikolóry. A co na to Margharita? Ta si podle dochovaných informací na pizze pěkně pošmákla.
Pokud si myslíte, že pizzu umíte zhltnout pěkně rychle, zkuste se porovnat s Patrickem Bertoletti, který snědl 47 dílků z pizzy o průměru 41 cm během 10 minut. Na paty mu šlape Richard LeFevre, který během 15 minut spořádal 7,5 dílku pizzy s průměrem 61 cm.